INFORMASJONSKANAL FOR DE SOM DRIVER SMÅ BEDRIFTER I NORGE

Her er noen tips for deg som fører regnskapet selv. Det er svært viktig at du kontrollerer arbeidet ditt. Det finnes endel teknikker og avstemminger som gjør at feil kan oppdages og rettes. 

Hvis du samarbeider med regnskapsfører og gjennomfører dette før din regnskapsfører overtar for å lage endelig årsregnskap og skattemelding vil du spare kostnader.

LOVER OG REGLER
Det finnes endel lover og regler på regnskapsområdet som du må kjenne. I Lov om bokføring står det følgende i paragraf 11:

Ved utarbeidelse av årsregnskap og næringsoppgave skal det foreligge dokumentasjon for alle balanseposter med mindre de er ubetydelige.

Med en lovbestemmelse følger det ofte en forskrift som angir mer konkret hva som menes med lovparagrafen. Ta en kikk på "Forskrift om bokføring" (bokføringsforskriften) i kapitel 6

AVSTEMMINGER ER EN KVALITETSSIKRING AV REGNSKAPET

Før innsending av skattemelding merverdiavgift (moms-oppgavene) gjennom året er det viktig at du kontrollerer regnskapet. Hvis det er gjort bokføringsfeil (f eks feil momskode) blir oppgaven som skal sendes altinn feil. Da vil du kanskje betale for mye eller for lite moms.

Hvis banken din ber om et halvårsregnskap må du være ekstra påpasselig at regnskapet er korrekt. Det tar seg dårlig ut komme komme etterpå å beklage at det dessverre var feil i regnskapet, det riktige resultatet var 10.000 i underskudd og ikke 30.000 i overskudd..

Før du avslutter regnskapsåret må du sørge for å avstemme alle regnskapskonti av betydning i balansen. Du skal kunne dokumentere hva som ligger bak hver enkelt saldo i balansekontoene. Dette er med på å sikre at de opplysningene som gis i regnskapet er korrekt.

Hvis regnskapet avlegges med alvorlige feil kan det ha store konsekvenser. Foruten at du lurer deg selv,  kan du som nevnt ubevisst  "lure" banken din som er interessert i hvordan "butikken" går. Videre vil du, uten at du er klar over det, lure myndighetene som fastsetter skatter og avgifter på feil grunnlag. Videre kan dine kunder og leverandører få et falskt bilde av din virksomhet. Derfor er avstemming og dokumentasjon så viktig.

Her er noen eksempler på noen  grunnleggende avstemminger som MÅ være på plass:

  • Saldo på regnskapskontoen for bank (vanligvis konto 1920) må stemme med saldoen ved månedsslutt  som fremkommer på kontoutskriften fra banken. Må sjekkes månedlig. Feil og åpne poster rettes umiddelbart før en starter bokføring neste måned.
  • Saldo på regnskapskontoen for skyldig arbeidsgiveravgift (konto 2770) skal stemme med det du faktisk er skyldig i følge innsendte a-meldinger
  • Saldo på regnskapskontoen for skyldig merverdiavgift (konto 2940) , skal stemme med ubetalt merverdiavgift for siste termin 
  • Regnskapskontoen for kasse (konto 1900) skal stemme med faktisk beløp i kassen. Kontanter i kasse skal telles siste dag i måneden. Den person som er ansvarlig for kassen skal dokumentere kassebeholdningen ved å sette opp og signere kasseoppgjørsskjema.
  • Regnskapskontoen for varelager skal stemme med de varene som faktisk er på lager. Dette dokumenteres med lister fra varetelling, vanligvis pr den 31.12. for små bedrifter som kjøper og selger varer (og har et fysisk lager - f eks en butikk)

Bedriftskanalen har spesialisert seg på å hjelpe deg som fører regnskapet selv. Vi kan bistå med kvalitetskontroll av avstemminger gjennom året og årsavslutning av regnskapet.

Ta gjerne kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

Har du spørsmål eller kommentarer send meg gjerne en epost post@bedriftskanalen.no

© 2017 by Bedriftskanalen. All rights reserved.