60939

Som arbeidsgiver har du en del plikter. Én av dem er å rapportere inn opplysninger om dine ansatte og deres inntekter til myndighetene. Dette gjør du med a-meldingen. Hvis du bruker et moderne regnskapssystem med lønn - vil du kunne lage  og sende inn A-melding automatisk. Selv med få ansatte vil vi sterkt anbefale å bruke lønnssystem.
 
Hva er a-melding og hvem gjelder dette for?
Har du ansatte i din bedrift? Da må du til å levere a-melding.
A-melding er en månedlig rapportering som arbeidsgiver sender til Altinn. Dette skjemaet opplyser om arbeidsgiveravgift, samt inntektene, forskuddstrekk og arbeidsforholdene til dine ansatte. I tillegg til finansskatt om din bedrift er pålagt dette.

Hvorfor har vi a-ordningen?
A-meldingen skal gjøre hverdagen din som arbeidsgiver litt enklere. Tidligere måtte man rapportere inn opplysninger til NAV, Statistisk sentralbyrå og Skatteetaten ved å levere hele fem forskjellige skjemaer med ulike tidsfrister. Mye styr, ikke sant? Fra 1. januar 2015 trådte a-ordningen i kraft og erstattet de fem skjemaene med a-meldingen. Nå trenger du bare å fokusere på ett elektronisk skjema.

Når skal a-meldingen leveres?
Fristen for innlevering av a-meldingen er den 5. hver måned. Faller den 5. på en helg eller på en rød dag er fristen for innlevering av a-melding førstkommende virkedag. Om du har en bedrift med få ansatte og ikke benytter deg av et lønnssystem, skal du fylle ut a-meldingen på Altinn sin nettside. Dette er tungvint og kan fort bli feil. Husk at A-melding må leveres hver måned selv om du ikke har utbetalt lønn.

Opplys alltid om arbeidsforhold i a-meldingen
Hva som skal meldes i a-meldingen kommer an på hvilken opplysningsplikt du har. Uansett er det en del informasjon som nesten alltid skal rapporteres, slik som lønnsutbetalinger og informasjon om dine ansatte. Husk at hver gang du leverer a-meldingen, skal du rapportere om status på arbeidsforholdet til dine ansatte. Dette gjelder også om du ikke utbetaler lønn. Når en ansatt slutter må du registrere sluttdato den måneden han eller hun slutter.

Hva skjer om du ikke leverer a-meldingen eller gjør feil?
Du som arbeidsgiver får en daglig tvangsmulkt ved manglende eller for sent levering av a-meldingen. Dette gjelder også om du leverer den med feilopplysninger. Tvangsmulkt vil si en bot du får for hver dag leveringen uteblir. Dette kan fort bli dyrt! Dersom du leverer a-melding etter fristen den 5. vil du få en daglig tvangsmulkt. Hvis du ikke leverer kommer purring raskt fra altinn..
For A-meldingen er satsen for tvangsmulkt  1/10 rettsgebyr (dvs kr 122 i 2022)  pr inntektsmottaker som mangler eller  har feil i opplysningene pr dag. Maksgrensen er 1 000 rettsgebyr per periode som betyr et maksbeløp på 1000 x 1223 =1.223.000 kroner per periode.

Å ikke levere a-meldingen kan også få konsekvenser for dine ansatte. De kan nemlig få feil i skattemeldingen eller ukorrekte utbetalinger fra NAV. Med andre ord er det veldig viktig at du rapporterer riktig og innen leveringsfristen
.
—————————————————————————————————————————————————————————

For hjelp og støtte til lønnsarbeidet vil vi anbefale tjenesten 

SPØR DIN REGNSKAPSFØRER 

Et abonnement på "Spør din regnskapsfører" har en fast pris på kun kr 3.990,00 ekskl mva for 12 måneder. Hvis du utnytter tjenesten godt vil du ha en personlig rådgiver tilgjengelig 24-7 for noe over kr 300 pr måned.

Bestill i dag på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så sender vi deg avtalebetingelser og faktura. Når faktura er betalt kan du sette i gang med dine spørsmål.